Får man bjuda på fakta

Här lite fakta:

  • Sverige är inte längre världens älgtätaste land. I Norge sköt man senaste jaktsäsongen 3,58 älgar och 4,4 kronhjortar per 1.000 hektar produktiv skogsmark. I Sverige var motsvarande siffror 3,47 älgar och 0,3 kronhjortar. Norge har alltså mer älg än Sverige och cirka 15 gånger fler kronhjortar.
  • Sverige har haft mycket mer hjortvilt i våra skogar än idag. Vi skjuter idag mindre än hälften så många hjortvilt som vi gjorde i början av 1990-talet. Ser vi till den biomassa kött vi skördar ur våra skogar så tar vi ut knappt 75 procent av vad vi gjorde under början av 1980-talet.
  • Trafikolyckorna med älg har minskat stadigt sedan 2012. Trafikverket är tydligt med att den primära orsaken till problematiken med viltolyckor är mer trafik på höghastighetsnätet, inte ökande stammar av hjortvilt.
  • Älgen är inte ett hot mot den biologiska mångfalden, tvärtom visar befintlig forskning att ett medelhårt betestryck i skogen är positivt. Det hävdas att älgen skulle vara ett hot mot betesbegärliga trädslag som till exempel asp. Enligt Riksskogstaxeringen (SLU) har vi idag dubbelt så mycket volym asp i våra skogar som när man började mäta på 1950-talet.

Älgen

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.