KALV ÅLDRAS DE….

I G-D ÄFO skall man nu, andra året på skötselplanen, skjuta kalvar så förra årets tapp pga låg kalvfödsel kompenseras. Ni läser rätt!

Det mest urbota dumt jag hört sedan jag börjat jaga älg, tror dom att kalvar är kalvar hela livet, har det ej förespeglats dem som bestämmer att de som ej sköts då är vuxna i år.

Frågan är vilken som bestämmer, det gör så vitt jag förstår ÄFVO med storbolagen tillsammans med LST. Skulle inte ÄFVO göra en förvaltningsplan, vem har sett den planen, varför har ingen satt ner klacken i ÄSO så LST delegationen får gå in och säga ifrån, vore det säkert att de tordes gå mot jägarna ?

Det är klart att medelåldern ökar med detta sätt, om uttaget av vuxna vore mindre än tillväxten, men år med dålig kalvtillgång är det ej så. Detta är ingen förvaltning med kvalité utan en utarmning för kvantitativa mål.

Lite kalv kan bero på många faktorer, förra året var alla kunniga eniga om att, det var väder och varg som drabbade kalvarna värst.

Skogsbolagen säger givetvis jägarna, att bedriva förvaltning med sådana med en sådan grundsyn, var det så vi ville ha det i SJF?

God kalvtillgång över tiden har varit och är det bästa måttet på en väl förvaltad population.

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.