Jägarhälsa

De största farorna för jägare Risker med vatten

Råd Hjärtatack Råd Hjärnblödning Android App första hjälpen

Starkey - SoundscapeMan vet att mobil telefon och jaktradio är två viktiga verktyg när olyckan är framme. Mobilen kan ge ambulans direkt information var du befinner dig. Du kan med mobilen snabbt ta reda på din position via den inbygda GPS, som nu finns i många nya mobiler.

När det gäller Jaktradio är den vanligaste fvekvensen 31 mhz den tidigare populära 155 Mhz har nu med Mobilnätets utbyggnad blivit utstörd på måga platser, och tappat populäritet. Den sedan länge omtalade kombiradion mobil+jaktradio kommer troligen att hamna på 31 Mhz bandet i stället för det tänkta 155 Mhz bandet.

Äldre jägare (30-40%)och ibland även yngre råkar ut för sendrag som är muskelkramp och innebär att en muskel plötsligt drar ihop sig och att det gör ont i vaden eller under foten. För akut lindring kan du försöka att trycka foten hårt mot golvet och stretcha den och vaden. Att massera området och ta ett varmt fotbad kan också hjälpa. Alkohol- samt koffeinhaltiga drycker kan ge förbättring i vissa fall. Förebyggande är ett rikligt vätskeintag före och under jakten.

Ökande risk för fotledsskador följer med bruket av mjuka stövlar, försök gå över till styva membrankängor som minskar risken för stukningar och ännu värre åkommor.