Vildsvinsskytte

Så fixar du skyttet till Vildsvinspasset! – Svenska Jägareförbundet

2016-07-04

Förbundets skytteansvarige Ted Lagrelius berättar bland annat mer om vakjaktsskyttet från jakttorn som i Vildsvinspasset innehåller fyra skott.

– Det vi ska tänka på när vi sitter i ett jakttorn är att försöka hitta så många stödpunkter som möjligt. Att vi får armbågarna mot kanterna, att vi får ett bra stöd för framstocken och att pipan inte ligger mot sargen, säger Ted Lagrelius.

Det som gör vakjakten svår är att det kan komma ut mycket djur. Framför allt är det ljuset som kan göra det svårt.

– När du bestämt dig för vilket djur du ska skjuta, sätt alltid fokus där du vill ha kulan, och försök att skjuta med en liten medveten rörelse med bössan så att man inte ligger stilla och vinglar runt mot bogen.

Vildsvinspasset är framtaget för att öka jägarens kunskaper kring vildsvinsjakt. Passet skjuts som tre olika moment för att motsvara olika jaktformer. Det handlar om situationer föreställande åteljakt, smygjakt/spannmålsjakt och avslutningsvis är det löpskott som liknar hundjakt eller drevjakt.

– När vi jagar med hund så kan det vara svårt att få skottläge där vildsvinet står stilla, därför är ett av skyttemomenten att skjuta på löpande vildsvin, säger Ted.

https://youtu.be/PR0ufM-Sx7A

Titta här